Vitamin D

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki igra pomembno vlogo pri razvoju kosti in imunskega sistema. O pomanjkanju vitamina D v vseh starostnih skupinah so veliko poročali v zadnjih letih. Pomanjkanje vitamina D se povezuje s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, raka, večjo umrljivost in avtoimunske bolezni. Do pomanjkanja prihaja predvsem zaradi sodobnega načina življenja in zaradi motenj v presnovi. Zadosten vnos vitamina D je težko doseči s prehrano, zato se priporoča uživanje prehranskih dopolnil oziroma zdravil z vitaminom D. Zadostna izpostavljenost soncu v poletnih mesecih (ultra-vijolični valovanje B, UVB) zagotavlja glaven vir vitamina D, ki se sintetizira v koži. Intenzivnost UVB se spreminja vse leto in ves dan. Najmočnejši UVB žarki so med 10. in 16. uro med majem in septembrom (nad 40° zemljepisne širine). V svetu ni univerzalnih priporočil glede količine vitamina D, ki bi jo bilo potrebno dnevno zaužiti poleg prehranskega vira vitamina D. Svetuje se, da se vitamin D dodaja v celotnem življenjskem ciklu. Nove nemške referenčne vrednosti iz leta 2019 svetujejo 400 ME vitamina D/dan za dojenčke v prvem letu življenja, nato pa 800 ME/dan za vso populacijo.

Izpolnite kviz o vašem tveganju za pomanjkanje vitamina D.

Vitamin D je tudi odličen v boju proti SARS-COV-2. V Sloveniji so izšla tudi nova priporočila za ustrezno nadomeščanje vitamina D na spodnji povezavi:

Vabljeni na dogodek “4. Simčičev simpozij: Vitamin D – Spletno predavanje”, ki bo 23.9.2021. Dogodek organizirajo študentje magistrskega študijskega programa Prehrana biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.