Sladki janež ali komarček

Sladki janež (Pimpinella anisum) iz družine kobulnic (Apiaceae) se uporablja kot sekretolitik (redči gosto sluz v dihalnih poteh), sekretomotorik (pospešuje izločanje sluzi iz dihal) in antispazmodik (sprošča krče v dihalih in prebavilih). Uporablja se ga lahko tudi kot sestavino čajev proti krčem za dojenčke, saj izboljša prebavo in pomaga odvajati vetrove iz prebavil. Pomaga pri kašlju, bronhialnem katarju, astmi, slabem apetitu. Poveča izločanje mleka pri doječih materah in pospeši mesečno perilo. Deluje tudi diuretično in protivnetno ter odpravlja uši in garje.

Priporočilo
Za nosečnice in doječe matere je primerna samo uporaba vodnih izvlečkov, ne smejo pa uporabljati eteričnega olja in alkoholnih izvlečkov

Komarček, ki se včasih uporablja v obliki čaja ali infuzije za zdravljenje otroških kolik in prebavnih simptomov, vsebuje estragol, ki je naravno prisoten genotoksičen rakotvornik. Čeprav občasna izpostavljenost izdelkov navadnega komarčka pri odraslih verjetno ni zaskrbljujoča, je strokovna komisija Evropske agencije za zdravila sklenila, da se olje iz komarčka in čaj komarčka zaradi pomanjkanja ustreznih varnostnih podatkov ne priporoča otrokom, mlajšim od 4 let.

Potrebno pa je poudariti, da tudi Smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke do 1 leta starosti odsvetujejo vse vrst čajev, tako zeliščnih kot sadnih ali katerih drugih. Za dojenčka do dopolnjenega 6. meseca starosti se priporoča izključno dojenje. Izraz izključno dojenje pomeni, da je otrok samo dojen, oziroma da je hranjen le z materinim mlekom, tudi izbrizganim. Ob tem dojenček ne uživa nobene druge tekočine ali hrane. Prejema lahko vitamine (npr. vitamin D), minerale in zdravila, ki jih predpiše zdravnik.

Zdrav dojen novorojenček tako NE potrebuje vode ali druge tekočine. Šele ob uvajanju dopolnilne prehrane dojenčku pričnemo redno nuditi dodaten vnos tekočine, najbolje vode. Odločno odsvetujemo ponujanje sladkih pijač in sladkih čajev, instant čajnih pripravkov ter sokov dojenčku.

Potrebe dojenčkov po tekočini po dopolnjenem 6. mesecu do telesne mase 10 kg so 100ml/ kg telesne mase dnevno, kamor do prvega leta prištevamo tudi materino mleko ali mlečno formulo.

Nasvet
Priporočilo Evropske agencije za zdravilo je tudi, da v primeru uporabe čajev s komarčkom za odrasle na koncu infuzijskega časa čajne vrečke ne ožemate in da ne uporabljate zdrobljenih janeževih semen, saj to poveča vsebnost estragola v čajnih pripravkih.

Vetrovne kapljice
Tudi vetrovne kapljice se pogosto uporabljajo za lajšanje krčev oziroma kolik pri dojenčkih. Pred uporabo vetrovnih kapljic preverite deklaracijo, ker le-te lahko vsebujejo visoko vsebnost sladkorja, ki otroke pomirja. Sladkor je v prehrani dojenčkov do 1. leta starosti absolutno odsvetovan, saj med drugim povzroča zgodnjo zasvojenost s sladkorjem, povzroča zobno gnilobo in negativno vpliva na prehransko programiranje.