Prehrana pri divertikulozi

Pri divertikulozi se svetuje varovalno, uravnoteženo prehrano z zadostnim vnosom prehranske vlaknine. Priporočen vnos prehranske vlaknine za odrasle in starejše je, tako za zdrave osebe, kot za posameznike z divertikulozo, vsaj 30 g prehranske vlaknine/dan (NIJZ, 2020). To dosežemo z uživanjem polnovrednih žit in izdelkov iz njih (npr. polnozrnati kruh, polnozrnate testenine, ajda, ječmen, prosena kaša, ovseni/rženi/pirini kosmiči ipd.). Dober vir prehranske vlaknine so tudi sadje (vsaj 150 g sadja/dan, v surovi in toplotno obdelani obliki), zelenjava (250-450 g zelenjave/dan, v surovi in toplotno obdelani obliki) in stročnice. Osebe z divertikulozo v prehrani ne potrebujejo nobenih posebnih prehranskih omejitev (dieto), edino v kolikor so medicinsko upravičene zaradi kakršnihkoli drugih pridruženih bolezni. Priporočena je redna telesna aktivnost v okviru njihovih zmožnosti.

Uporaba prehranskih dopolnil z vitaminom D in probiotiki pri lajšanju težav pri divertikulitisu zaenkrat še ni v celoti znanstveno upravičena.