Prehrana pri alergije na različne prehranske alergene

Otroci z alergijo na hrano so za razliko od odraslih z alergijo na hrano
veliko bolj občutljiva skupina, saj sta pomembna njihova rast in razvoj.
V klinični praksi in raziskavah se pogosto izkaže, da alergije na hrano vplivajo na zaostanek v rasti. To je zlasti očitno pri kombinacijah alergije na beljakovine neke vrste hrane (beljakovine mleka, jajca, pšenice itd.) in drugih pridruženih alergij, ki še dodatno
zožijo nabor dovoljenih živil. S tem se poslabša tudi kakovost življenja, saj niso enaki sovrstnikom, družine pa so zaradi prehranskih alergij pod stalnim pritiskom glede varnosti pri prehrani otrok. Posebej ranljivi so otroci z intenzivnejšimi oblikami alergijske reakcije – sistemsko alergijsko reakcijo (angioedem, urtikarija, hud atopijski dermatitis in celo anafilaktična reakcija).

Spodaj se nahaja nekaj uporabnih spletnih povezav, ki vam bodo v pomoč pri načrtovanju varne prehrane in okolja za otroka z eno ali večimi prehranskimi alergijami: