Prehrana po odstranitvi žolčnika

(revidirano: 3. julij 2022)

Po odstranitvi žolčnika se pri nekaterih ljudeh pojavi pogosto mehko blato, lahko tudi driska. V večini primerov driska ne traja dlje kot nekaj tednov do nekaj mesecev. Posebne diete pri odstranitvi žolčnika ni, vendar vseeno lahko razmislite o nekaterih spremembah v vaši prehrani, ki so opisane spodaj.

Najprej na kratko, zakaj imate drisko. Zdi se, da je driska po odstranitvi žolčnika povezana s sproščanjem žolča neposredno v črevesje. Običajno žolčnik zbira in koncentrira žolč ter ga sprošča ob hrani, da pomaga pri prebavi maščob. Po odstranitvi žolčnika je žolč manj koncentriran in bolj tekoče odteka v črevesje, kjer lahko deluje odvajalno.

Vlogo ima tudi količina maščob, ki jo zaužijete naenkrat. Manjše količine maščob so lažje prebavljive, medtem ko lahko večje količine ostanejo neprebavljene in povzročijo pline, napihnjenost in drisko.

Čeprav ni določene diete pri odstranitvi žolčnika, lahko naslednji nasveti pomagajo zmanjšati težave z drisko po odstranitvi žolčnika:

Zmanjšajte količino maščob v prehrani. Vsaj teden dni po operaciji se izogibajte hrani z visoko vsebnostjo maščob, ocvrti in mastni hrani ter mastnim omakam in prelivom. Namesto tega izberite hrano brez maščob ali z nizko vsebnostjo maščob. Živila z nizko vsebnostjo maščob so tista, ki vsebujejo največ 3 grame maščob na porcijo. Preverite deklaracije in upoštevajte navedeno velikost porcije.

Povečajte količino vlaknin v prehrani. To lahko pomaga normalizirati peristaltične valove črevesja. V prehrano dodajte v vodi topne vlaknine, kot sta oves in ječmen. Vendar pa količino vlaknin povečujte počasi, na primer tekom več tednov, saj lahko prevelika količina vlaknin na začetku poveča nastajanje plinov in trebušnih krčev.

Jejte male porcije in večkrat čez dan. To zagotovi bolj enakomerno mešanje hrane z razpoložljivim žolčem v prebavni cevi. Obroki naj bodo zdravi in uravnoteženi. Vključujejo naj majhne količine pustih beljakovin, kot so perutnina, ribe ali nemastni mlečni izdelki, skupaj z zelenjavo, sadjem in polnozrnatimi izdelki. Za žejo pijte vodo ali nesladkane čaje.

Omejite živila, ki običajno poslabšajo drisko, vključno z naslednjimi: 1) kofein, 2) mleko in mlečni izdelki in 3) sladka živila.

Svetuje se tudi redno jemanje prehranskega dopolnila z vitaminom D, vsaj 800 mednarodnih enot na dan.

Z zdravnikom se posvetujte v kolikor driska ne izgine ali postane hujša ali če izgubljate na telesni masi in postajate fizično šibkejši. Zdravnik vam lahko priporoči zdravila, ki upočasni gibanje črevesja, ali zdravila, ki zmanjšajo odvajalni učinek žolča. Zdravnik vam ob tem lahko predlaga tudi jemanje zdravila, ki vsebuje v maščobi topne vitamine (A, D, E in K).

Vir: https://www.mayoclinic.org