Prehrana po odstranitvi želodca

Odstranitev želodca, imenovana gastrektomija, je kirurški poseg, ki se lahko izvede zaradi različnih razlogov. Najpogostjša razloga sta rak želodca in huda debelost. Po odstranitvi želodca je ključnega pomena, da posameznik ustrezno prilagodi svojo prehrano. Ključne prilagoditve po odstranitvi želodca so:

  1. Pogostejši in manjši obroki: Po gastrektomiji je prostornina želodca zmanjšana oziroma je ni, če je želodec v celoti odstranjen, zato je priporočljivo imetu več manjših obrokov enakomerno razporejenih čez dan.
  2. Hranilno in energijsko bogati obroki, visoko beljakovinska hrana: Beljakovine so ključne za celjenje ran in vzdrževanje mišične mase. Po gastrektomiji je pomembno uživati hrano, bogato z beljakovinami, kot so pusto meso, perutnina, ribe, jajca, stročnice in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob.
  3. Izogibanje težko prebavljivi hrani: Želodec ima ključno vlogo pri prebavi, zato lahko pri njegovi odstranitvi povzroči težave pri prebavi nekaterih živil. Izogibajte se mastni hrani, ocvrti hrani, začinjeni in tudi sladki hrani ter vsaj na začetku tudi živil z visoko vsebnostjo vlaknin. Omenjene skupine živil namreč lahko povzročijo nelagodja oziroma težave s prebavo.
  4. Zadostno pitje tekočin: Po gastrektomiji je pogosto težje obvladovati vnos tekočine, zato je pomembno, da pijete dovolj vode čez dan, da preprečite dehidracijo. Prav tako se je priporočljivo izogibati pitju pred in med obroki.
  5. Prehranska dopolnila: Zaradi zmanjšane sposobnosti absorpcije hranil po odstranitvi želodca lahko zdravnik priporoči uživanje prehranskih dopolnil, predvsem vitamina B12. V kolikor prehranska dopolnila niso dovolj učinkovita, zdravnik predpiše ustrezno prehransko terapijo.
  6. Postopno uvajanje novih živil: Po gastrektomiji je priporočljivo postopno uvajanje živila in opazovati, kako telo nanje odreagira. Če opazite kakršne koli težave ali nelagodje, se posvetujte s svojim zdravnikom in kliničnim dietetikom.
  7. Psihološka podpora in svetovanje: Odstranitev želodca lahko povzroči tudi čustvene in psihološke izzive. Če se soočate z njimi je pomembno, da poiščete podporo pri svojih bližnjih, prijateljih, skupinah za samopomoč in kliničnem psihologu.
  8. Redni zdravniški pregledi: Po gastrektomiji je ključnega pomena redno spremljanje zdravstvenega stanja in prehrane pod nadzorom zdravnika in kliničnega dietetika, da se preprečijo morebitni zapleti in zagotovi ustrezna prehranska podpora.

Prilagoditev prehrane po odstranitvi želodca zahteva svoj čas in potrpežljivost. Ustrezno voden bolnik lahko dokaj dobro ohranja svoje zdravje in kakovost življenja.

Priporočeno branje:

Prehrana po delni ali popolni odstranitvi želodca
Prehrana po delni ali popolni odstranitvi želodca