Prepričanje, da je med nosečnostjo treba »jesti za dva«, je mit, ki ne drži. Pravilnejša je trditev, da je treba v nosečnosti »misliti za dva«. Prehrana med nosečnostjo se tako skoraj ne razlikuje od splošnih načel uravnotežene prehrane, pozorni moramo biti le še na nekaj dodatnih stvari. Med nosečnostjo se potrebe po hranilih in energiji postopno povečajo, zato se nosečnicam v tem obdobju priporoča uživanje čim več hranilno bogatih živil (zelenjava, sadje, polnozrnati izdelki, male mastne morske ribe, pusto meso, kakovostna rastlinska olja). Nosečnice se sicer v veliki meri zavedajo pomembnosti zdrave prehrane, vendar njihov dejanski prehranski vnos pogosto ni optimalen. Uravnotežena prehrana staršev in otroka v prvih 1000+ dneh življenja (s štetjem začnemo že 3 mesece pred zanositvijo) je ključnega pomena pri ustvarjanju zdravih prehranskih navad otroka in zmanjševanju tveganja za razvoj čezmerne telesne mase, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, povišanega krvnega tlaka ter nekaterih drugih kroničnih bolezni pozneje v živjenju. S prehrano v prvih 1000+ dneh torej lahko »programiramo« izražanje genov, ki so odgovorni za pravilen razvoj organov in tkiv, kar ima trajne posledice za življenje otroka in celo naslednjih generacij.
- Primer tedenskega jedilnika za nosečnico
- Alkohol med nosečnostjo
- Katero načelo za prehrano naj velja v nosečnosti? Ne jejte za dva, jejte zdravo!, Večer, 2022
- Prehrana nosečnice, NIJZ, 2021
- Epizoda #25: Prehrana v prvih 1000+ dneh življenja, Kunapipi, 2021
- Med nosečnostjo ne smete jesti za dva, ampak misliti na dva, Bibaleze.si, 2020
- Prehrana v času nosečnosti, dojenja in poporodnem obdobju, RTV SLO, 2018