Parodontalna bolezen ali parodontoza

Parodontalna bolezen je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Parodontoza je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni, gingivitisa. Ta povzroča pordelost in otečenost dlesni. Parodontoza poteka brez bolečin, zato večina obolelih ne ve, da gre za bolezen, ki jo spremlja bakterijska okužba. Glavna dva znaka sta krvavitev dlesni in ustni zadah, čemur pa bolnik ne pripisuje resnejšega pomena, dokler se zobje ne začno majati in izpadati.

Prevelikokrat spregledano dejstvo pri nastanku in tudi zdravljenju paradontalne bolezni je prehrana posameznika. Obisk kliničnega dietetika je tako zelo smiseln.

Danes vemo, da je uravnotežena prehrana eden temeljnih dejavnikov za ohranjanje ustnega zdravja. Nepravilna prehrana z velikim vnosom enostavnih ogljikovih hidratov, sladkarij in sladkih pijač je pogosto dejavnik za nastanek kariesa. Ti enostavni ogljikovi hidrati so hrana za bakterije, ki se skrivajo v zobnih oblogah. Priporoča se 5 do 6 manjših obrokov na dan, brez vmesnih prigrizkov. Uravnotežena prehrana je tudi vir različnih mikrohranil, ki lahko vplivajo na zdravje dlesni in sicer so med njimi:

Vitamin C: ključen vitamin za tvorbo kolagena, ki je pomemben za ohranjanje moči in elastičnosti dlesni. Ima tudi antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo zaščititi dlesni pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Vitamin D: ključen vitamin za ustrezno absorbcijo kalcija, ki je pomemben za gradnjo in ohranjanje močnih kosti, vključno s kostmi, ki podpirajo zobe. Ima tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje dlesni.

Kalcij: Ta mineral je ključen za gradnjo in ohranjanje močnih kosti, vključno s kostmi, ki podpirajo zobe. Pomaga tudi nevtralizirati kisline v ustih, ki lahko raztapljajo zobno sklenino in povzročijo bolezen dlesni.

Omega-3 maščobne kisline: Te zdrave maščobe imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje dlesni in izboljšati splošno zdravje dlesni. Tukaj so zanimive tako omega-3 iz morskih rib ali planktona oziroma krilovo olje.

Koencim Q10: ima antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo zaščititi dlesni pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Lahko tudi pomaga zmanjšati vnetje dlesni.

Cink: pomemben za ohranjanje zdravega imunskega sistema, ki je pomemben za boj proti okužbam dlesni. Prav tako spodbuja celjenje dlesni.

Metionin: pomemben za sintezo beljakovin, kolagena in drugih strukturnih proteinov, ki so ključni za zdravje dlesni. Kolagen je osnovna sestavina vezivnega tkiva, ki ohranja dlesni močne in elastične. Prav tako pomaga pri zdravljenju ran, vključno z ranami na dlesnih.

Prehranska vlaknina: polnovredni ogljikovi hidrati, zelenjava in sadje so živila bogata s prehransko vlaknino, ki deluje kot naravna zobna ščetka in zmanjšujejo količino plaka na zobeh.