Odprto in kritično razmišljanje o “ideji centraliziranega naročanja hrane”

Pozdravljeni. Več kot očitno je, da Strokovni svet za prehrano, predvsem določeni v Svetu, vztrajno in marketinško prepričljivo odlično širijo svojo prehransko ideologijo med najvišjimi predstavniki države in to pod pretvezo, da jih skrbi za naše zdravje. Lepo vas prosim … Naj samo spomnim, da je bil originalen Strateški svet za prehrano sestavljen praktično iz samih veganov za katere vemo iz podatkov NIJZ, da jih je v Sloveniji samo 1 %. In ta 1 % se je z novo vlado uspel dokopati do močnih položajev iz katerih sedaj želijo soliti pamet preostalim 99 % Slovenkam in Slovencem. Kasneje se je na pobudo stroke sicer Strateški svet za prehrano res razširil, a imajo še vedno zadnjo besedo za omizjem vegani, vsaj tako se zdi.

Če se motim, to lahko zelo hitro in enostavno ugotovimo. Naj posnetke svojih sej delijo z javnostjo. Zato na tem mestu apeliram, da to tudi storijo, saj če se kaj tiče vseh nas, je to ravno področje hrane in prehrane. Kolikor vem so imeli do sedaj dve seji, torej pričakujem obe seji kmalu na spletu.

Preden nadaljujem, pa še kratko pojasnilo. Besedo “vegan” zavestno uporabljam. Zakaj? Verjetno se spomnite kar nekaj afer na začetku ustanovitve Sveta, kjer so strokovnjaki s področja in novinarji upravičeno raztrgali Svet in razgalili posameznike, ki ideološko verjamejo v vegansko prehrano in imajo veliko željo to vsiljevati tudi preostali družbi, predvsem zaradi osebne finančne koristi. No, od teh afer naprej je očitno PR služba vlade prepovedala predstavnikom vlade in tudi predstavnikom Sveta uporabljati to besedo v komunikaciji z javnostjo. Zato sedaj uporabljajo seveda druge besede, ki splošnega bralca ali poslušalca manj zbodejo, vendar dragi državljani, njihova agenda je enaka, njihov cilj je enak, samo da nam ga sedaj servirajo v drugačni embalaži. Torej v osnovi gre izključno in samo za propagando veganske hrane in prehrane. Upam, da nismo res tako nori, da bomo nasedli tem njihovim trikom in se pustili peljati žejne čez vodo. Zato vas prosim, preberite spodnji zapis in ga delite ter se odzovite v imenu civilne družbe, društev, predvsem društev bolnikov, združenj, ter uradnih institucij. Žal nam par veganskih privržencev pod pretvezo, da jih skrbi za naše zdravje in da nas bo rastlinska hrana rešila vseh tegob – kar seveda ni res, ne bo krojilo usode. Zapomnite si, ni vse zlato kar se sveti in zapomnite si, hrana je denar. Poglejte si malo bilance podjetij, ki proizvajajo in tržijo veganske produkte. Vam bo vse jasno. Neka mlečno-predelovalna industrija ali neka mesarija se niti približno ne more kosati z njimi. Kot veste pa pri veganski prehrani potrebujemo še poskrbeti za dodaten vnos vitaminov in mineralov, torej kar naenkrat bomo odvisni od prehranskih dopolnil ali nadomestkov obrokov, kot jim določena podjetja sedaj rada rečejo, ampak vsem je skupen cilj – denar, denar in še enkrat denar. Prehranska dopolnila pa niso zdravila in so pogosto vprašljive kvalitete in vprašljive sestave. To pomeni, da smo spet v neki sivi coni. Skratka prosim vas, ne nasedajte tem pravljicam Sveta, ker nas imajo za nič drugega kot norce in če bo šlo tako naprej nam bodo kmalu modrovali katera prehranska dopolnila moramo imeti na krožniku za katere bomo seveda morali odpreti svoje denarnice. In če še citiram prof. Rasporja iz včerajšnje Sobotne priloge časopisa Večer, kjer pravi, da ko v prehrano človeka – z raznimi suplementi – poseže farmacevtski lobi, je to znak, da nekaj ni dobro.

Pa če grem sedaj na tale članek v časopisu Delo in njihovo “idejo” o centralizaciji kuhinj, ki nam jo želijo prodati, kot rešitev vrtčevske in šolske prehrane. Če se s čim strinjam v tem zapisu je le to, da da je uravnotežena prehrana ključna za zdravo, kvalitetno in dolgo življenje. Saj kot danes dobro vemo, je prehrana v prvih 8.000 dneh ključna za zdravje naših potomcev in naslednjih generacij. O tem je veliko zapisanega tudi na moji spletni strani www.inp.si, ki nikakor ni komercialno usmerjena, je pa doživela že kar nekaj kibernetskih napadov, verjetno iz strani veganov, saj jim zapisi na moji spletni strani seveda niso po godu.

Večkrat sem se tudi že na svojem FB profilu in drugje razpisal o nekompetentnosti nekaterih članov Sveta in sedaj se je to spet samo potrdilo. Do take »ideje« lahko pridejo seveda spet samo ljudje, ki niso preživeli niti ure znotraj realnega delovnega procesa v vrtčevski, šolski ali kakršnikoli drugi kuhinji javnega značaja. V Sloveniji imamo ljudi, ki se že leta ukvarjajo ravno s tovrstno problematiko in poznajo delovanje sistema vrtčevskih in šolskih kuhinj do potankosti. Mislite, da so bili povabljeni, da podajo svoje mnenje? Seveda ne, le zakaj, če vegani vedo vse in se seveda tudi spoznajo na vse. Centralizirana kuhinja spet pomeni samo eno stvar, finančno okoriščanje tistih, ki so v tem trenutku pri koritu in nič drugega. Po drugi strani pa se sprašujem, kam bo šla vsa kuhinjska oprema v katero so morale šole (beri = davkoplačevalci) vlagati v preteklosti? In te investicije in oprema seveda ni poceni. Te njihove ideje ne razumem tudi iz vidika ogljičnega odtisa, o katerem tako radi govorijo, saj se bo po njihovi ideji živila vozilo in kuhalo v centralni kuhinji, potem se jo bo ohladilo v šokerjih, ki so veliki porabniki elektrike, ohlajeno se bo preko hladne verige moralo transportirati do nekega vrtca ali šole kjer se jo bo spet shranilo v hladilnico in v hladilnici bo taka hrana čakala, da se ponovno pogreje in razdeli. Se zavedate koliko elektrike in vode gre za vse to? Pa transport ohlajene ali celo zamrznjene hrane? Da niti ne govorim o hranilnem in senzoričnem vidiku takega početja. Saj veste, vsako kuhanje in tudi v določeni meri zamrzovanje znižuje hranilno vsebnost nekega obroka. To je pa Svetu sedaj kar naenkrat sprejemljivo? Pa lepo vas prosim …

Še ena pomembna stvar. Smernice za prehrano v vzgojno-izobraževalnih zavodih se dejansko res prvič po letu 2010 prenavljajo, AMPAK pazite, Smernice SO ŽE PRENOVLJENE, prenavljali smo jih, vključno z mano in PAZITE, tudi nekaterimi, ki sedaj sedijo v Svetu, intenzivno vsaj že zadnjih 5-8 let in so sedaj praktično usklajene iz strani vseh deležnikov in praktično čakajo samo še na finalno dejanje, torej objavo. AMPAK sedaj ti isti, ki sedijo v Svetu in so smernice že recenzirali, želijo vse skupaj zaustaviti, ter jih še enkrat recenzirati? Kaj mislite zakaj kar naenkrat njihova recenzija ni več OK? V Smernice smo sicer že vključili vsa najnovejša dognanja na področju prehrane. Obstoječe Smernice bi bile prav tako obvezujoče že v novem šolskem letu, tako da to ni nič novega, in kar se sedaj obljublja je očitno samo nabiranje političnih pik. Torej kdo se sedaj iz koga dela norca?

In še ena stvar, ki govori v prid prikriti agendi Sveta. Se spomnite kako smo stroka ob ustanovitvi Sveta želeli odgovor o tem, kakšno funkcijo bo Svet sploh imel? Odgovorni so nas mirili, da naj se ne razburjamo, da Svet nima nikakršne moči in je SAMO posvetovalno telo. No in kaj dela Svet sedaj? Želi po svoje oblikovati krovne dokumente v državi na poodročju prehrane. Po mojem vedenju to ni naloga Sveta in s tem kršijo svoje osnovno poslanstvo Sveta, saj je svet nenazadnje le posvetovalno telo premierja in nič drugega. In posvetovalno telo po mojem mnenju res ne more imeti te moči, da vpliva na strokovno vsebino dokumenta.

Svet se očitno tudi ne zaveda, da se smernice ne rodijo tako, da par ljudi, ki so mimogrede še isto misleči ali podobno misleči, stakne glave in napiše dokument. Gre se za izjemno pomemben dokument in zato se ga ne pripravi čez noč, ampak se je potrebno usklajevati z vsemi deležniki. Zato so se trenutno prenovljene smernice prenavljale vsaj zadnjih 5 let, če ne dlje.

Če gremo naprej. Svet dejansko ne pozna realnega problema vrtčevske in šolske prehrane. Ta problem odlično poznajo ravnatelji in organizatorji prehrane ter kuharji. Mimogrede, nihče od predstavnikov omenjenih poklicnih skupin ni bil povabljen, da bi lahko predstavil realno stanje in podal predloge rešitev, ker jih že dolgo časa dobro poznamo. Zato bom jaz malo pomagal našemu Svetu, da bodo sploh razumeli v čem je problem. Prvi problem je kadrovski problem. Zakaj?

  1. Poglejte plačo kuharja ali plačo dietnega kuharja. Pa poglejte še plačo organizatorja prehrane. Če bi država ustrezno dvignila plače kuharjem, ki so v J skupini, bi s tem delno že rešili problem, ampak glej ga zlomka, J skupina je pozabljena skupina in ni bila deležna nobenih dvigov, kot jih je bili deležne večina drugih plačnih skupin. Drugo rešitev, ki jo vidim pa je, da bi vlada priznala vrtcem in šolam status protokolarnega objekta, kar niti ni tako daleč od resnice, saj kuharsko osebje skrbi za prehrano naših otrok, torej naše bodočnosti. S tem bi kuharjem pripadale plače, ki jih imajo protokolarni kuharji. V tem primeru fluktuacije kadra ne bi bilo več in del problema bi bil praktično rešen čez noč. Zakaj ne storijo raje tega, kar je dejansko v njihovi moči? Zakaj bi, ker očitno so centralne kuhinje nekomu v interesu.
  2. Kadrovski normativi so naslednji problem. Tega smo dejansko delno korigirali pred kratkim in je stanje nekoliko boljše, še vedno pa bi se dalo na tem področju veliko naredit. Je o normativu kaj govora na Svetu? Kolikor vem, ne, ker imajo seveda drugo agendo.
  3. Javna naročila so drug velik problem. Ampak s Smernicami, ki smo jih prenovili smo to področje izjemno dobro uredili in bi organizatorjem prehrane in ravnateljem konkretno olajšalo delo. Samo sprejeti je treba že spisane in pripravljene Smernice na vladi. Pa ne gre samo za olajšanje dela, gre tudi za to, da bodo otroci dobili lokalna, sezonska in bolj kvalitetna živila. Razvit je tudi računalniški program, ki bi omogočal lažje in bolj transparentno naročanje živil, ki bi bil že celo povezan z bazo o sestavi živil, kar bi organizatorju prehrane pomagalo sestaviti uravnotežen jedilnik, ampak tudi o teh razvitih orodjih na Svetu nočejo slišati.
  4. Prostorska stiska. Veliko kuhinj je majhnih, grajenih še v času socializma kjer so otroci dobili samo en obrok na dan, ponavadi malico. Danes po podatkih NIJZ vrtci in šole nudijo v povprečju 3 obroke dnevno od skupno 5 obrokov na dan, kot se jih svetuje otrokom. Prostorska stiska predstavlja tudi ozko grlo izvedbi Medicinsko predpisanim dietam, na katerih otroci MORAJO biti zaradi njihovega zdravstvenega stanja. Po mojem mnenju bi prišla centralan kuhinja v poštev samo v primeru kuhanja in pripravljanja Medicinsko predpisanih diet in nikjer drugje. Pa še to bi lahko vsaka občina preuredila neko kuhinjo na neki novi šoli, v katero je občina oz država že vložila denar, da se jo preuredi v dietno kuhinjo. Poleg tega smo v Sloveniji sedaj tudi akreditirali študijski program za izpopolnjevanje na področju višjega strokovnega izobraževanja in sicer za Strokovnjaka/strokovnjakinjo za izvajanje medicinsko predpisanih diet, ampak seveda o tem tudi nič ne vedo, ker se ne pozanimajo pri ljudeh, ki na tem delajo že leta.  
  5. Nenazadnje pa še vidik naše kulture in zavržkov hrane. Otroku ne moreš čez noč prevzgojiti nekih prehranskih vzorcev ali preferenc, ki jih je pobral doma. Zato je NIJZ skupaj z Zavodom za šolstvo pripravil že vrsto publikacij, ki se redno vključujejo v vrtčevske ali šolske programe. Na tem se dela in nove Smernice dajejo temu tudi pomemben poudarek. Je pa to področje, ki ni več samo v domeni kuhinje ampak tudi vzgojno-izobraževalnega procesa in je tukaj potrebno sodelovati tudi z drugimi profili na šoli, v mislih imam profesorje biologije oziroma gospodinjstva. Svet pa misli, da bo pritisnil na gumb in glej ga zlomka, otroci bodo čez noč uživali samo rastlinsko hrano brez zavržkov. O čem takem lahko razmišljajo samo teoretiki, praktiki, ki poznamo realno sliko, se teh težav letujemo popolnoma drugače in uspešno.

Skratka vidite, da Svet ne pozna dobro problematike, se ne zaveda, da imamo ogromno stvari že zelo dobro razvitih in predvsem ne išče informacij pri ljudeh, ki se s tem ukvarjajo že leta. Ob tem se ne zavedajo, da postavljajo na kocko celoten program vrtčevske in šolske prehrane in da se do že zgrajenega sistema obnašajo izjemno mačehovsko. Gre se za naše otroke in prehrano v vrtcih in šolah moramo obvarovati takih in drugačnih lobijev in njihovih interesov po zaslužku.

Na tem mestu tako apeliram na vse starše, predvsem pa še tiste, ki imate otroke z Medicinsko predpisanimi dietami, pediatre, organizatorje prehrane, dietetike, da se upremo tem brezplodnim in celo škodljivim idejam Sveta. Ker več kot očitno je, da če bomo tiho bodo šli kot tank naprej proti svojim ideološkim ciljem pri tem pa se skrivajo za znanostjo o prehrani in mislijo, da bomo potem kar kupovali njihove ideje, češ, če znanost tako pravi, bo že držalo. Ljudje lepo vas prosim ne nasedajte tem neumnostim. Znanost ni več to kot vi mogoče mislite da je, predvsem znanost o prehrani ni več to kar je bila včasih. Sam sem del te znanosti in vem o čem govorim. Znanost o prehrani je postala izjemno koruptivna, za denar se v izjemno dobrih revijah objavlja članke, ki jih še 10 let nazaj ne bi hotela objaviti nobena revija. Članki so slabi, zavajajoči, uporabljajo prilagojene podatke, pogosto podatke obdelujejo z napačnimi statističnimi prijemi ipd. Skratka tukaj je dezinformacij kolikor hočete. Dejstvo je, da ni trdnih dokazov, da bi bila veganska prehrana kakorkoli boljša za naše zdravje kot uravnotežena vsejeda prehrana. To je dejstvo!

Kot zanimivost iz sveta znanosti pa lahko postrežem še s tole informacijo. Leta 2019 je ugledna znanstvena revija Lancet objavila članek o t.i. planetarni dieti, to je članek, ki ga pri nas vegani prodajajo za suho zlato. Tudi naš Strateški svet gradi svojo ideologijo na tem članku. Te dni, konkretno marca letos, pa je bil v isti reviji Lancet objavljen znanstveni članek, ki je nekakšen kontra odgovor na članek iz leta 2019, in sicer govori o tem, da živila živalskega izvora MORAJO biti na našem krožniku, seveda v ustrezni količini in v čim manj procesirani obliki. Vidite, točno o tem govorim, prehranska znanost ni črno-bela. Moramo se prehranjevati uravnoteženo in ne smemo radikalno posegati v naše prehranske navade!

Ker kaj je očitno agenda Sveta, pripeljati v vrtčevsko in šolsko kuhinjo v neki nevtralni embalaži vegansko prehrano, ob tem bodo pozabili na otroke na Medicinsko predpisanih dietah, češ da je to iz takega ali onakega razloga težko zagotavljati in bo stvar za njih zaključena, pa čeprav je mnenje varuha človekovih pravic jasno in sicer pravi, da mora biti pred izbiro do veganske prehrane poskrbljeno za pripravo varne in hranilno uravnotežene hrane otrokom z Medicinsko predpisano dieto! Tudi sam sem popolnoma enakega mišljenja. Ko bo pa enkrat za otroke na Medicinsko predpisanih dietah poskrbljeno, torej da bodo prejeli varen in hranilno bogat obrok, potem pa lahko pridejo na vrsto šele versko pogojene diete in šele čisto na koncu veganska prehrana. In pika!   

Seveda se marsikdo z mano strinja, a se ne upa izpostavit, kar razumem, saj vegani res ne varčujejo s takimi ali drugačnimi napadi. Tudi jaz pričakujem sedajle vrsto protestnih pisem, pričakujem celo spet kakšno uradno pritožbo in tudi kakšno nagajanje ali grožnjo z vrha. Tudi to se mi dogaja, ampak se ne dam, strokovno in etično enostavno ne morem biti tiho. Dejansko se dela škoda, tudi zdravstvena škoda Slovencem in to bom po svojim močeh in kanalih poskušal vedno preprečiti.