Motnje hranjenja

Motnje hranjenja so kompleksne in resne bolezni, ki prizadenejo posameznikovo vedenje in odnos do hrane, telesne podobe ter samopodobe. Obstajajo različne vrste motenj hranjenja, med najpogostejšimi pa so:

  1. Anoreksija nervoza: To je motnja, pri kateri posameznik zavrača jesti dovolj hrane, kar vodi do izjemnega hujšanja. Oseba, ki trpi za anoreksijo, ima izkrivljeno predstavo o svoji telesni podobi in se boji pridobivanja telesne mase.
  2. Bulimija nervoza: Pri bulimiji oseba doživlja obdobja prenajedanja, nato pa se poskuša znebiti zaužite hrane s prekomernim izvajanjem telesne aktivnosti, z izsiljevanjem bruhanja ali z uporabo odvajal. Posameznik pogosto čuti sram, krivdo in občutek izgube nadzora nad svojim vedenjem.
  3. Motnja prenajedanja: Pri tej motnji oseba redno doživlja obdobja prenajedanja, vendar ne sledi kompenzacijskim vedenjem, kot je izsiljevanje bruhanja ali pretirana telesna aktivnost. Posameznik se pogosto počuti izgubljenega nadzora nad svojim hranjenjem.
  4. Ortoreksija: Ortoreksija je obsesivna motnja, pri kateri posameznik postane obseden z zdravim prehranjevanjem. Oseba se prekomerno osredotoča na izgled hrane, kakovost, sestavo in izvor ter postopoma omejuje svojo prehrano na vedno manjše število živil.
  5. Eno- ali dvostranske motnje hranjenja: Vključujejo različne motnje, ki niso popolnoma opredeljene kot anoreksija, bulimija ali motnja prenajedanja, vendar še vedno predstavljajo resne težave pri prehranjevanju. To vključuje nekatere podvrste, kot so atipična anoreksija in atipična bulimija.

Motnje hranjenja niso le telesne, ampak tudi psihične bolezni, ki lahko privedejo do resnih zdravstvenih zapletov. Zdravljenje običajno vključuje psihoterapijo, zdravstveno podporo in prehransko terapijo za obnovitev zdravega odnosa do hrane in telesa.

Nujna je hitra prepoznava motnje hranjenja in obisk izbranega zdravnika, saj je s tem uspešnost zdravljenja boljša.