Dojenje posvojenega otroka

Danes se zavedanje o pomembnosti dojenja in njegovi pozitivni vplivi na posvojenega otroka postopoma povečujejo. Razlogi za dojenje posvojenih otrok se pri materah razlikujejo. Kljub izjemno majhni populaciji potrebujejo posvojiteljice, ki želijo spodbuditi dojenje, podporo svojega partnerja, okolice in zdravstvenih delavcev. Prednosti dojenja posvojenih otrok v veliki meri vključujejo psihološke koristi pri navezovanju matere in otroka. Opredelitev uspeha je pogosto bolj kot s količino mleka, ki ga mati proizvede, povezana z materinimi občutki, ki jih doživlja ob dojenju. V času posvojitve potrebujejo matere sočutje in podporo okolice, nežno, čutečo skrb osebja in sorodnikov, ki jim zaupajo in tako počasi začnejo zaupati tudi sebi in otroku.

Priporočeno branje:
Izkušnja in doživljanje dojenja posvojenega otroka (Dipl. delo, UL, ZF, 2020; e-dostop)
Inducirana laktacija – vzpostavljanje dojenja pri ženskah, ki še niso dojile ali rodile (Dipl. delo, UL, ZF, 2015; dostopno samo v knjižnici)

Povezava do nasvetov kako povečati količino materinega mleka oziroma kako izboljšati laktacijo (ZD Tolmin, 2016)

Za več informacij o induciranem dojenju ob posvojitvi se obrnite na brezplačno pomoč društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije: