Celiakija; prehrana brez glutena

Celiakija je kronična sistemska avtoimunska bolezen tankega črevesa. Povzroča jo intoleranca na pšenični gluten in podobne beljakovine ječmena in rži, pri genetsko predisponiranih osebah. Edino zdravljenje, ki je trenutno na voljo, je 100 % doživljenjska brezglutenska prehrana. Celiakija lahko privede do raznih zapletov, kot so osteoporoza, druge avtoimunske bolezni ter pomanjkanje vitaminov in mineralov.

Celiakija

Opravite poučni spletni tečaj o celiakiji, s testom na koncu 😉

1. Kratki animirani film za gostince: “Kako pripravimo varen obrok brez glutena”

V okviru mednarodnega Projekta CD SKILLS (Interreg DTP) smo v Komisiji za prehrano pri Slovenskem društvu za celiakijo pripravili kratko animacijo za gostince in osebje v javnih kuhinjah. Animacija na simpatičen način prikazuje, na kaj je potrebno paziti, da lahko pripravimo varen obrok brez glutena. Še več koristnih vsebin za spodbujanje varne brezglutenske ponudbe je dostopnih na spletni strani društva: Koristne vsebine za osebje javnih kuhinj in gostince – Društvo za celiakijo (drustvo-celiakija.si) 

2. Kratki animirani film za zdravnike: “Kako spremljati otroka s celiakijo” 

V okviru mednarodnega Projekta CD SKILLS (Interreg DTP) je bila pripravljena kratka animacija, ki na simpatičen način prikazuje, kako bi moral biti spremljan bolnik s celiakijo po postavljeni diagnozi. Še več koristnih vsebin z namenom boljšega prepoznavanja celiakije za zdravnike in zdravstveno osebje je dostopnih na spletni strani društva: KORISTNE VSEBINE ZA ZDRAVNIKE IN ZDRAVSTVENO OSEBJE – Društvo za celiakijo (drustvo-celiakija.si)  Pomagajte jih deliti!

Celiakija in obolenje ščitnice
Obe bolezni, tako celiakija kot določena obolenja ščitnice spadajo v skupino avtoimunskih bolezni, torej poenostavljeno povedano sta ne nek način med seboj povezani. 
Najprej moramo biti prepričani, da je vaša dieta brez glutena res 100 %, torej da imate ustrezen nivo protiteles in ustrezno zdravo črevesno sluznico. Zdrava sluznica črevesa je osnovni pogoj tudi za normalno absorpcijo hranil kot tudi zdravil.
Glede na vaše težave s ščitnico vam bo zdravnik tirolog svetoval tudi na kaj morate biti pozorni pri svoji prehrani (jod), čemu se izogibati (živila z visoko vsebnostjo goitrogenov). Prav tako vam bo svetoval uporabo ustreznih prehranskih dopolnil, predvsem vitamina D. Osebe z avtoimunskimi obolenji imajo namreč povečane potrebe po vitaminu D, zato se tudi v poletnih mesecih svetuje uživati vitamin D. Predlagam da nivo vitamin D redno kontrolirate pri zdravniku.  
Kar se tiče uživanja joda preverite pri zdravniku ali imate kakšne prehranske omejitve. V kolikor nimate prehranskih omejitev se svetuje da doma v gospodinjstvu uporabljate samo jodirano kuhinjsko sol. Ni važno ali je morska, kamena, Himalajska, važno je, da je jodirana. Seveda je pri uporabi soli potrebna zmernost + sol in zdravje.
Goitrogeni so določene spojine, ki jih naravno najdemo v živilih, kot so brokoli, cvetača, zelje, brstični ohrovt, sojini izdelki, proso, tapioka in nekatera druga. To pa so tudi vsa naravno brezglutenska živila in jih je lahko zaradi tega na jedilniku osebe s celiakijo tudi več kot sicer. Goitrogena živila lahko zavirajo delovanje ščitnice, vendar samo pri ljudeh, ki imajo pomanjkanje joda. Študije so pokazale, da uživanje goitrogenov sicer ne povzroča hipotiroidizma pri ljudeh z ustreznim vnosom joda.
Skratka glede na povedano vam v prvi vrsti svetujem, da poskrbite za ustrezno 100 % brezglutensko prehrano. To je osnova. Glede na nasvete, ki jih boste dobili od zdravnika tirologa in zdravnika gastroenterologa pa poskrbite, da bo vaša prehrana čim bolj pestra in uravnotežena. Ob vsem skupaj poskrbite tudi za ustrezno hidracijo, najbolje z vodo ali negazirano mineralno vodo.
Priporočeno branje (v angleščini):
Two of a Kind: Celiac Disease and Thyroid Disease
Celiac Disease and Thyroid Conditions